Miten välttyä velkakierteeltä?

Nykyään yhä suurempi määrä suomalaisia elää yli varojensa. Velkaa voi kertyä helposti yli maksukyvyn, joten velanottoa kannattaa aina miettiä hyvin tarkasti. Jos velkakierre on päässyt jo alkamaan, velkakierteestä eroon pääsemiseksi on toimittava nopeasti.

Velkakierteen synty

Velkaantuminen alkaa hitaasti, mutta kasvaa koko ajan suuremmaksi ilman kontrollia. Luotolla on helppo ostaa hetken huumassa, mutta velat on aina myös maksettava takaisin. Velkakierre useimmiten alkaakin siitä, että ostetaan velaksi tuotteita tai palveluita, joita ei omalla rahalla olisi varaa maksaa. Pikku hiljaa velaksi elämisestä tulee tapa, jolla maksetaan arkielämän kuluja. Lopulta moni maksaa kertyneitä velkoja luotolla ja pikavipeillä, jolloin velkakierre syvenee entisestään. Velkakierteeseen voi holtittoman kulutuksen lisäksi ajaa esimerkiksi työttömyys, peliriippuvuus tai aiempi velkaantuminen. Velkakierre on kuitenkin mahdollista välttää fiksun taloudenhallinnan ja oman kulutuksen kontrolloimisen avulla.

Miten välttyä velkakierteeltä

Lainojen yhdistämisellä voit saada tilanteen hallintaan

Lainojen yhdistäminen on suositeltavaa, sillä yksittäisten lainojen kuukausierien maksaminen, korkomaksut ja tilinhoitokulut tulevat kalliiksi. Yhdistelmälaina on yksittäinen suuri laina, joka kattaa kaikki, tai osan veloistasi. Näin maksat vain yhtä suurempaa lainaa ja siitä aiheutuvia kuluja.

Lainavertailupalvelu Matchbanker kilpailuttaa myös yhdistelmälainat Suomessa. Lainalistastamme löydät Suomen parhaat lainat helposti ja voit hakea lainaa heti. Vertailun käyttö on täysin ilmaista ja haet lainaa aivan yhtä edullisesti kuin suoraa lainoittajan kotisivuilta.

Kulutuksen vähentäminen ja uuden velanoton lopettaminen

Lainojen yhdistäminen ei kuitenkaan ratkaise tilannetta vaan oma kulutus on laitettava myös tasapainoon. Oman kulutuksen vähentämistä varten omat tulot ja menot on pantava tarkkaan syyniin. Kun kulutuksen osaa suhteuttaa tuloihin ja menoihin sopivaksi, ei rahankäyttö riistäydy käsistä. Velaksi kannattaa ostaa vain silloin, kun varmasti tietää voivansa maksaa velan takaisin ilman suuria taloudellisia ponnisteluja. Epävarmuus omasta maksukyvystä on tärkeä merkki siitä, että velkaa ei kannata sen hetkisessä elämäntilanteessa ottaa. Velkaantuneen henkilön ei missään nimessä kannata ottaa uutta velkaa vanhojen velkojen pois maksamiseen, koska uudet velat vain syventävät velkavankeutta.

Rahan säästäminen pahan päivän varalle

Velkojen maksamista varten kannatta siirtää joka kuukausi hiukan rahaa syrjään. Pienistä asioista on helppo säästää arjessa lopettamalla rahan tuhlaamisen turhuuksiin. Säästetyt varat voi käyttää velkojen pienentämiseen. Myös rahan siirtäminen syrjään pahan päivän varalle kannattaa, mikäli siihen on mahdollisuus, sillä näin tarve uuden velan ottamiseksi pienenee odottamattomien menojen ilmaantuessa. Niin velallisen kuin velattomankin kannattaa opetella säästämään rahaa.

Veloista eroon lopullisesti

Viimeisen velkamaksun maksaminen on velkaantuneen henkilön elämän yksi tärkeimmistä käännekohdista. Velkakierteen kerran selätettyään ajatus uuden velan ottamisesta tuskin houkuttaa, mutta luottoa on nykyään kuitenkin niin helppoa ottaa ja sitä tarjotaan niin monessa paikassa, että uudelleenvelkaantumisen välttäminen voi olla haasteellista. Muistot velkavankeudesta eivät ole miellyttävät, mutta ihmisellä on tapana palata vanhoihin tapoihin etenkin tiukan paikan tullessa. Koska päätös olla ottamatta uutta velkaa ei välttämättä pidä, luottokiellon asettaminen itselleen voi olla hyvä ratkaisu. Luottokielto nimittäin estää uusien luottojen ottamisen.

*Artikkeli on julkaistu palkkiota vastaan*

Posted on 18.12.2018 in Yhteistyö

Share the Story

Back to Top